Bota al contingut principal

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha denunciat que “de manera arbitrària, no s’estan substituint per la nova FP Bàsica que impulsa la LOMQE els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) en aquells instituts que no tenen cicles formatius de FP, i que són la immensa majoria”.

Pañella ha explicat que “fins ara funcionaven a la majoria dels instituts aquests PQPI, i en ells l’alumnat amb problemàtiques d’aprenentatge trobava un camí alternatiu per a reenganxar-se al sistema educatiu, o al món laboral… a la integració social, en definitiva. Però ja vam advertir en el seu dia que la LOMQE no definia suficientment la formació professional bàsica, i efectivament ara la conselleria està retallant la creació de la FP Bàsica sense criteris definits, tot sembla indicar que més amb relació amb les despeses econòmiques, que no a criteris pedagògics”.

El diputat de Compromís ha remarcat que “aquesta situació deixarà l’alumnat dels antics PQPI en una mena de limb legal ja que, en tractar-se de menors de 16 anys estan immersos en el sistema educatiu obligatori, però no tindran cap alternativa per continuar els seus estudis. Perquè, siguem realistes, aquests alumnes amb problemàtiques d’aprenentatge no es traslladaran a l’altra punta de la ciutat o a una altra població on sí que hi haja FP Básica; perquè ni tenen els mitjans econòmics per fer-ho ni un perfil que els puga estimular a prendre aquesta iniciativa. I la seua tornada a les aules ordinàries no els servirà de res, degut als continguts inadequats per a ells, i en la pràctica els marginarà. En conseqüència, els anem a deixar en una mena de buit fins que acomplisquen l’edat establerta, sense oferir-los cap alternativa educativa adequada a la seua situació”.