Bota al contingut principal

Incendi Xàbia-Dénia.

 

El portaveu de medi ambient de Compromís i diputat a les Corts, Juan Ponce, ha afirmat respecte a l’incendi forestal iniciat ahir en els termes municipals de Xàbia i Dénia que “cal assenyalar la inoperància dels governs del PP que no han sabut desenvolupar plans de prevenció d’incendis de demarcació”.

“Hi ha 1600 persones desallotjades per culpa d’aquest incendi perquè en aquesta zona de convivència d’urbanitzacions amb boscos, com en tantes altres del nostre territori, no s’ha aplicat cap mesura des de l’administració autonòmica respecte a la interfície urbana-forestal. En quasi 20 anys de govern del PP han estat incapaços d’establir uns espais de seguretat al voltant de les zones habitades que se situen en les muntanyes”.

Així mateix aquest incendi afecta un parc natural, una zona del País Valencià única com el Montgó, rica mediambientalment i al costat del mar, que a més compta amb molts habitatges al seu voltant, el que fa que els mitjans d’extinció hagen de centrar-se en apagar el foc que amenaça als habitatges mentre segueix avançant l’incendi a l’espai natural protegit.

Segons Ponce “fa dues dècades que havien d’estar elaborats i aprovats els plans d’autoprotecció de les urbanitzacions que confronten amb la muntanya, el mateix que l’administració valenciana hauria d’haver exigit que tots els municipis amb terrenys forestals tingueren el seu pla de prevenció d’incendis elaborat i implementat amb totes les actuacions que comporta en quant a dipòsits d’aigua, hidrants, accessos, etc …”

A tot això, es denuncia des de Compromís, s’ajunten les retallades en prevenció i extinció que el Consell ha imposat des de l’any 2010 i que seguim arrossegant a data de hui. Al mateix temps s’estan malbaratant diversos milions d’euros cada any en obrir tallafocs que no tenen cap sentit i que no tindran manteniment.

“El govern del PP -ha afegit Ponce- està bloquejant la participació ciutadana en prevenció d’incendis que es realitza a través del voluntariat ambiental, les ajudes públiques corresponents a 2014 encara no han estat publicades quan ja està finalitzant l’any. Per tant hem perdut milers d’ulls que podien haver estat vigilant les nostres muntanyes “.

També està afectant molt negativament les retallades d’inversió en parcs naturals, així la dotació de tècnics dels nostres parcs s’ha reduït en dos terços amb les retallades del PP. Això impedeix que els tècnics realitzen la seua funció d’educació ambiental i per tant de divulgació del valor de les nostres muntanyes i espais naturals i els riscos que els amenacen.