Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició no de llei en les Corts Valencianes per a millorar la seguretat dels usuaris dels autobusos de transport escolar en què es proposen canvis normatius i es reclama que fins que la llei estiga adaptada la Conselleria d’Educació garantisca que cap autobús sense cinturons realitze este tipus de transport.

Segons ha assenyalat Oltra “el fet de què l’autobús escolar sinistrat ahir a Xàtiva complira la normativa actual sense comptar amb cinturons de seguretat en els seients evidencia que és necessari abordar una modificació legislativa que ens situe al nivell europeu en quant a seguretat en el transport escolar i que garantisca als pares i mares seguretat quan deixen als seus fills en l’autobús escolar”.

La modificació del Codi de circulació l’any 2006 no ha suposat pràcticament cap millora de la seguretat del transport escolar. I açò és a causa de què l’exigència de què els autobusos compten amb cinturons de seguretat en tots els seients només s’aplica als matriculats després d’octubre de 2007. La mitjana d’antiguitat dels autobusos escolars és de nou anys, a més se’ls permet ser destinats a aquest ús durant setze anys, així que ens trobem amb que la majoria dels autobusos destinats a ús escolar manca de cinturons de seguretat.

“Un altre dels problemes als quals ens enfrontem –ha assenyalat Oltra- és el fet que el cinturó de seguretat que s’està instal•lant en els autobusos escolars matriculats després de 2007 és de dos punts, com el dels avions, i no de tres, com el dels cotxes, quan donat el baix pes que tenen els xiquets, un cinturó d’aquestes característiques no frena l’impacte del menor en la part posterior del respatler, amb el risc de xocar contra la safata, el cendrer o el penjador”.

Per a Oltra “està fora de tota lògica que les exigències de seguretat del transport de menors en cotxes s’haja incrementat substancialment en els últims anys i aquestes mesures no s’hagen traslladat al transport escolar”.

“És per açò que des de Compromís hem presentat aquesta iniciativa per a reclamar tant al govern central com al Consell que establisquen una normativa de seguretat en transport escolar més proteccionista amb els usuaris i adaptada al que ja s’aplica en la resta de la Unió Europea. Açò passa per que s’exigisca a la totalitat d’autobusos destinats al transport escolar que compten amb Sistemes de Retenció Infantil SRI que són els que ofereixen total seguretat”.